Belasting in Bulgarije

Laagste belastingen van Europa

 

Bulgarije: Het land met de laagste belastingen van Europa

De populariteit van Bulgarije als jurisdictie voor bedrijfsoprichtingen, internationale holding structuren en outsourcing is gemakkelijk te verklaren door het feit dat Bulgarije de laagste belastingen van Europa heeft.

 

Vennootschapsbelasting (VPB) van slechts 10%

Bulgarije heeft slechts 10% vennootschapsbelasting is heeft daarmee het laagste tarief van Europa. Om deze reden worden vele ondernemingen of onderdelen daarvan verplaatst naar Bulgarije, om zodoende de gehele winst of een gedeelte daarvan in Bulgarije belast te laten worden tegen dit zeer lage VPB tarief van slechts 10%.

De vennootschapsbelasting in Nederland is 20 tot 25%.

 

Tax incentives voor de vennootschapsbelasting

Ondernemingen die investeren in regio’s met hoge werkloosheid en een minimum aantal personen in dienst nemen kunnen voor 5 jaar worden vrijgesteld tot het betalen van vennootschapsbelasting.

 

De laagste inkomstenbelasting van Europa

Met een flat-tax van slechts 10% heeft Bulgarije ook de laagste inkomstenbelasting van Europa.

Dit is interessant, omdat Nederlandse directieleden van een Bulgaarse vennootschap, op grond van het belastingverdrag tussen Nederland en Bulgarije, belasting betalen over hun directieloon (ook wel tantième of directors fee genoemd) in Bulgarije, onder de Bulgaarse inkomstenbelasting.

Voorwaarde is wel dat de onderneming ook werkelijk als Bulgaars wordt aangemerkt en voldoet aan de eisen van de management control test.

De inkomstenbelasting in Nederland kan oplopen tot wel 52%!

 

Dividendbelasting: slechts 5%

Ook de dividendbelasting in Bulgarije is bijzonder laag: slechts 5%. Wanneer de moeder/dochterrichtlijn van toepassing is dan wordt er 0% dividendbelasting is een tarief van 0% van toepassing.

 

Rente en royalties

Bulgarije maakt geen onderscheid tussen ‘gewone’ inkomsten, rente en royalties. Derhalve worden rente en royalties dus ook belast tegen slechts 10% vennootschapsbelasting.

 

Belastingverdragen

Bulgarije beschikt over een enorm netwerk van belastingverdragen ter voorkoming van dubbele belasting, waaronder met Nederland.